Przejdź do sekcji:
Ekler - krem budyniowy
Krem budyniowy stanowi wyśmienitą bazę do przygotowania nadzienia do rurek, ptysiów, ciast typu karpatka itp. Krem przygotowany zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu można wzbogacić bakaliami, cząstkami czekolady, alkoholem.
Skład: |
Cukier, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, żółtko w proszku, aromaty. Produkt może zawierać śladowe ilości: białek jaja kurzego i białek mleka.
Wartości odżywcze: |
w 100g:
Wartość energetyczna - 224 kcal
Białko - 2,5 g
Węglowodany - 24,4 g
Tłuszcze - 12,9 g
Sposób przygotowania: |
- Z 1/2 litra zimnego mleka odlać 1 szklankę i rozprowadzić w niej zawartość opakowania.
- Pozostałą ilość mleka zagotować, zdjąć z ognia, wlać do niego rozprowadzoną w zimnym mleku zawartość torebki i ciągle energicznie mieszając gotować ok. 1 minuty.
- Po wystudzeniu zmiksować masę z 250g miękkiego masła lub masła roślinnego.