Zioła prowansalskie
Nazwa tej mieszanki pochodzi od nazwy regionu we Francji - Prowansji, znanej z obfitości aromatycznych ziół. Zioła prowansalskie zawierają w swoim składzie duże ilości substancji czynnych, takich jak: olejki lotne, garbniki, gorycze, które pobudzają zmysł powonienia i smaku, wzmagają apetyt oraz korzystnie wpływają na trawienie. Zioła prowansalskie są szczególnie polecane do przyprawiania sosów ziołowych, sałatek, twarogów, potraw z jaj oraz zup. Stosowane są również do przyrządzania pieczeni, farszów i mięs mielonych oraz potraw z ryb i drobiu. Dodane do potraw zapewniają im niepowtarzalny smak i aromat.
Skład: |
Tymianek, cząber, oregano, rozmaryn, szałwia, bazylia, majeranek, mięta.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, jaj, soi, mleka i produktów pochodnych oraz selera i gorczycy.