Sernik błyskawiczny
Sernik jest bardzo popularnym ciastem. Może być tradycyjnie pieczony lub przygotowywany "na zimno". Nasz sernik należy do drugiej grupy. Wystarczy mleko i ewentualnie serki homogenizowane, żeby przygotować pyszny deser. Do gotowej masy przed wyłożeniem do naczynia można dodać bakalie, cząstki czekolady czy owoce. Sernik przygotowujemy ok. 5 minut i wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny. Otrzymujemy pyszny, lekki deser.
Skład: |
Cukier, preparat białkowo - tłuszczowy (utwardzony tłuszcz palmowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgator E 472a, syrop glukozowy), skrobia ziemniaczana modyfikowana, żelatyna wieprzowa, serwatka w proszku, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromaty, barwnik: beta- karoten. Produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu i białek jaja kurzego.
Wartości odżywcze: |
w 100g:
Wartość energetyczna - 149 kcal
Białko - 6,1 g
Węglowodany - 18,3 g
Tłuszcze - 5,7 g
Sposób przygotowania: |
- Wersja podstawowa:
Do wysokiego naczyna wlać 600ml schłodzonego mleka, wsypać zawartośc torebki i ubijać ok. 5 min. mikserem elektrycznym na najwyższych obrotach. - Wersja wzbogacona:
Do wysokiego naczynia wlać 500ml schłodzonego mleka, wsypać zawartość torebki i ubijać ok. 3 min. mikserem elektrycznym na najwyższych obrotach. Następnie dodać 2 serki homogenizowane po 150g, dobrze wymieszać i ubijać jeszcze 2-3 min.