Lody o smaku czekoladowym
Popularny deser, który możemy przygotować również w domu. Wytwarzane z wysokiej jakości surowców, można przygotowywać na mleku lub na wodzie. Do masy lodowej przed zamrożeniem można dodać owoce, bakalie lub niewielką ilość alkoholu. Po zamrożeniu uzyskujemy doskonały, lekki deser, który można podawać np. ze Śnieżką.
Skład: |
Cukier, preparat mleczno- tłuszczowy (utwardzony tłuszcz palmowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgator E 472a, syrop glukozowy), kakao, odtłuszczone mleko w proszku, serwatka w proszku, substancje zagęszczające (guar, karagen), sól.
W związku z używaniem w zakładzie mąki pszennej, białek jaja kurzego, białek mleka, selera i gorczycy, produkt może zawierać śladowe ich ilości.
Wartości odżywcze: |
w 100g produktu po przyrządzeniu na mleku 2% tłuszczu:
Wartość energetyczna - 150kcal
Białko - 4,4g
Węglowodany - 20g
w tym cukry - 19g
Tłuszcze - 5,8g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 5,1g
błonnik - <0,5g
sól - 0,28g
Sposób przygotowania: |
- Zawartość torebki wsypać do 200 ml (niepełna szklanka) zimnej wody lub mleka i miksować ok. 3 minut.
- Przygotowaną masę przełożyć do salaterek i zamrażać przez ok. 3 godziny.