Curry
Curry jest jedną z najbardziej znanych na świecie, a zarazem najstarszych mieszanek przyprawowych. W skład przyprawy curry może wchodzić od kliku do kilkunastu ziół i przypraw, z których istotną rolę odgrywa kurkuma (sproszkowane indyjskie kłącze o złocistej barwie) – nadająca przyprawie charakterystyczny kolor i zapach. Przyprawa ma słodko-ostry smak. Curry stosuje się najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz sosów, warzyw i dań z ryżu.
Przyprawy (kurkuma, kolendra, kozieradka, kmin rzymski, imbir, gorczyca, koper włoski, chili, cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, goździki, kardamon. Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten (pszenica, żyto), jaja, soję, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) oraz seler.
|
|||||||
Wartość odżywcza na 100 g produktu: Wartość energetyczna 1360 kJ/ 326 kcal
|
Masa netto: 25 g Kod EAN: 5900288005627 |