Curry

Curry

Curry jest nieodzownym elementem kuchni indyjskiej, ale nazwę nadali jej brytyjscy kolonizatorzy. Nie ma jednej standardowej recepty na mieszankę curry, ale przyprawy, które ją tworzą pochodzą z Indii. Najważniejsze składniki tej przyprawy to kurkuma, imbir, pieprz, kolendra, kmin rzymski i chili. Mieszankę curry wzbogacać może również dodatek goździków, cynamonu czy gałki muszkatołowej. Curry nadaje potrawom specyficzny aromat i niespotykany smak. Można ją stosować do potraw z ryżu, mięs i warzyw.

  • curry
J10vg8MN8hip4qnt4IB5mnAOwZVvh5lwl8OajZalnI9KnBu6i9mlb0UAhhhf17yyZtx5gO2+6uxf4xAiRrnlwAsgsIf5cpkL3fS6KAhBxu1F8hLIReBuMJFawCGoRu5xb2hqzVat64mbWEYb52ylFOI3UYlB1ZNwafBGrUlmLnm877H8D+pbZHiTy7PMAAAAASUVORK5CYII= Skład:

Kurkuma, kolendra, kozieradka, kmin rzymski, gorczyca, imbir, koper włoski, chilli, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, gałka muszkatołowa, cynamon, pieprz czarny, goździki, kardamon.