Przyprawa do gulaszu
Przyprawa do gulaszu jest specjalną mieszanką przypraw, ziół, suszonych warzyw i dodatków smakowych wzbogacających smak i aromat gulaszu- pikantnej potrawy pochodzącej z Węgier. Gulasz można przyrządzać z mięsa wołowego, wieprzowego lub cielęciny. Przyprawę można stosować do gulaszu oraz innych mięs duszonych i sosów.
Skład: |
Sól, przyprawy (papryka słodka, majeranek, kminek, chili, gorczyca, tymianek, cząber, pieprz czarny, ziele angielskie), warzywa suszone (cebula, pasternak, czosnek, cykoria), aromat. W naszym zakładzie używana jest mąka pszenna, białko jaja kurzego, seler, produkty zawierające białka mleka.
Sposób przygotowania: |
Gulasz wołowy
0,5 kg wołowiny bez kości, 2 średnie cebule, koncentrat pomidorowy lub ketchup, ok. 15 g przyprawy. Wołowinę pokroić w kostkę, oprószyć mąką. Podsmażyć na gorącym oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Całość przełożyć do garnka, dolać wody i dodać przyprawę. Dusić na małym ogniu ok 2 godzin, uzupełniając wodę w miarę odparowywania. Gdy mięso będzie miękkie, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego lub ketchupu.