Jałowiec

Jałowiec 

Jałowiec to wiecznie zielony krzew iglasty, rosnący dziko na obszarze całej półkuli północnej. Jego owoce (jagody) mają charakterystyczny, balsamiczny zapach i aromatyczny, lekko żywiczny smak. Korzystnie oddziałują na układ pokarmowy, ułatwiając trawienie ciężkich, tłustych potraw. Suszone jagody jałowca ze względu na swój aromat są doskonałą przyprawą do potraw mięsnych (szczególnie z dziczyzny), sosów, pasztetów, wędlin i marynat. Dobrze komponuje się z oregano, majerankiem, tymiankiem, cebulą i czosnkiem.

  • jalowiec_przod
J10vg8MN8hip4qnt4IB5mnAOwZVvh5lwl8OajZalnI9KnBu6i9mlb0UAhhhf17yyZtx5gO2+6uxf4xAiRrnlwAsgsIf5cpkL3fS6KAhBxu1F8hLIReBuMJFawCGoRu5xb2hqzVat64mbWEYb52ylFOI3UYlB1ZNwafBGrUlmLnm877H8D+pbZHiTy7PMAAAAASUVORK5CYII= Skład:

Owoc jałowca.