
|
Sposób przygotowania:
|
- Około 1,5 – 2 kg strąków papryki umyć, oczyścić z nasion, opłukać i pokroić na ćwiartki lub ósemki. Zanurzyć we wrzątku na 1 – 2 minuty, następnie schłodzić pod bieżącą wodą.
- Umyte słoiki wyparzyć, wkładając na około 2 – 3 minuty do wrzącej wody.
- Do słoja wsypać przyprawę i ułożyć kawałki papryki.
- Słoje zalać gorącą zalewą, pamiętając o pozostawieniu około 0,5 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem. Dodać 5 – 6kropel oleju i zamknąć słoje.
- Pasteryzować słoje 20-25 minut, w temp. Około 90°C. Po zakończeniu pasteryzacji słoje natychmiast wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.
|
 |
Przygotowanie zalewy:
5 szklanek wody, 1 szklanka octu 10%, 1 szklanka cukru, 2 płaskie łyżki soli, 1 łyżka oleju, ewentualnie 1 płaska łyżka miodu. Wodę z cukrem, solą, octem i olejem zagotować, można dodać łyżkę miodu. Dokładnie wymieszać i natychmiast zalać słoje z papryką. Do słoja o pojemności 0,4-0,5 litra należy wsypać 1 płaską łyżeczkę przyprawy. Duże słoje należy pasteryzować około 35 minut.
|

|
Składniki:
|
Przyprawy 60% w zmiennych proporcjach (gorczyca, pieprz, kolendra, ziele angielskie, goździki, liść laurowy), warzywa suszone 38% w zmiennych proporcjach (czosnek, cebula, marchew), estragon.
Produkt może zawierać: gluten, jaja, soję, mleko i produkty pochodne oraz seler.
|

|
|
Wartości odżywcze:
|
Średnia wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1579 kJ/ 378 kcal Tłuszcz 13 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,2 g Węglowodany 40 g w tym cukry 6,2 g Błonnik 19 g Białko 16 g Sól 0,15 g
|

|
|
Dane produktowe:
|
Masa netto: 50 g
Kod EAN: 5900288230135
|