Pieprz ziarnisty

Pieprz czarny ziarnisty

Od czasów cesarstwa rzymskiego pieprz czarny  należy do podstawowych przypraw w kuchni europejskiej. Przyprawę stanowią niedojrzałe, nieoczyszczone z osłonek, suszone owoce pnącego krzewu pieprzu czarnego (Piper nigrum). Wszystkie odmiany pieprzu pochodzą od występującego w Indiach krzewu pieprzowego, który dzisiaj jest uprawiany w wielu tropikalnych i subtropikalnych regionach. Piekący smak pieprzu pochodzi od zawartej w nim piperyny. Pieprz czarny jest używany m.in. do wędlin, pasztetów, sałatek, zup oraz sosów.

  • Pieprz czarny ziarnisty
J10vg8MN8hip4qnt4IB5mnAOwZVvh5lwl8OajZalnI9KnBu6i9mlb0UAhhhf17yyZtx5gO2+6uxf4xAiRrnlwAsgsIf5cpkL3fS6KAhBxu1F8hLIReBuMJFawCGoRu5xb2hqzVat64mbWEYb52ylFOI3UYlB1ZNwafBGrUlmLnm877H8D+pbZHiTy7PMAAAAASUVORK5CYII= Skład:

Produkt może zawierać: gluten, jaja,soję, mleko i produkty pochodne oraz seler i gorczycę.