Goździki

Goździki

Znaną i popularną przyprawę o intensywnym zapachu stanowią suszone, jeszcze nie zamknięte pączki kwiatowe tropikalnego drzewa- goździkowca. Ojczyzną goździkowca są Moluki, zwane też Wyspami Korzennymi, skąd goździkowiec rozprzestrzenił się na wiele krajów tropikalnych. Obecnie największe plantacje znajdują się na Wyspach Zanzibar i Pemba, na Madagaskarze, Jawie, we wschodnich Indiach, na Reunion i innych wyspach tego regionu. Goździk jako przyprawa pobudza apetyt i wspomaga trawienie, wchodzi w skład przyprawy curry. Jest stosowany do przyrządzania mięsa, produkcji wędlin, likierów, przy marynowaniu warzyw i grzybów, do produkcji sosów i ketchupów, itp.

  • Goździki
J10vg8MN8hip4qnt4IB5mnAOwZVvh5lwl8OajZalnI9KnBu6i9mlb0UAhhhf17yyZtx5gO2+6uxf4xAiRrnlwAsgsIf5cpkL3fS6KAhBxu1F8hLIReBuMJFawCGoRu5xb2hqzVat64mbWEYb52ylFOI3UYlB1ZNwafBGrUlmLnm877H8D+pbZHiTy7PMAAAAASUVORK5CYII= Skład:

Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, jaj, soi, mleka i produktów pochodnych oraz selera i gorczycy.